Samenwerkingsovereenkomst met Stichting Veen
Begin april heeft SBNL een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Stichting VEEN (Verwerving Extra Eigendommen voor Natuurontwikkeling). Deze Stichting is een particuliere natuurorganisatie. Het is een initiatief van Piet Blankers uit Meijel en Herman Peeters uit Asten. Allebei mensen met hart voor natuur en landschap, die zich na een loopbaan in het onderwijs als vrijwilliger gingen inzetten voor het behoud van hun eigen Peellandschap.
Een deel van de eigendommen van stichting VEEN grenzen aan het SBNL terrein Helenavaart.
De stichting VEEN koopt landbouwgronden op die direct grenzen aan bestaande Peelreservaten, met name aan de Verheven Peel (Deurnese- en Mariapeel en omgeving). Het primaire doel is om door vernatting een bijdrage te leveren aan het herstel van hoogveen in die reservaten. Op de aangekochte gronden bestaat het beheer vooral uit verschraling door ze minstens eenmaal per jaar te hooien met als doel het realiseren van bloemrijke schraalgraslanden en wellicht in de toekomst blauwgrasland. De naam blauwgrasland is afkomstig van de blauwachtig gekleurde planten die er groeien (o.a. blauwe zegge en blauwe knoop). In het begin waren er in Nederland grote oppervlakten blauwgrasland, tegenwoordig is er nog maar een zeer klein deel bewaard gebleven in reservaten.
Meestal wordt ook het raster een aantal meters terug geplaatst. Die perceelsrand wordt dan ingezaaid als akkerrand of we laten hem verruigen om daardoor de soortenrijkdom aan planten en dieren zoveel mogelijk te vergroten.
De aangekochte grond blijft dus in agrarisch gebruik. De stichting VEEN werkt bij het beheer samen met landbouwers uit de buurt, eventueel door de boer die hen de grond verkocht heeft. De gronden worden ook toegankelijk voor het publiek.
Eind 2014 heeft VEEN aan SBNL toestemming gevraagd om een deel van een natuurleerpad over het SBNL terrein te mogen laten lopen. Ook op het SBNL terrein zijn een aantal karakteristieke elementen van het peellandschap aanwezig die door Stichting Veen door middel van informatiebordjes worden toegelicht. In verband met de kwetsbaarheid van het gebied is een gekozen voor een “low profile” aanpak ter voorkoming van grootschalig/intensief recreatief gebruik.