Zeer geslaagd bezoek donateurs Landgoed Wouwse Plantage

donateursdag-2016-Wouwse-Plantage-PvH (12).JPGmaandag 26 september 2016 14:05

Een kleine honderd donateurs van SBNL bezochten afgelopen zaterdag de jaarlijkse donateursdag op het landgoed Wouwse Plantage. Het SBNL-terrein Wouwse Plantage vormt landschappelijk een eenheid met het historische landgoed. Jonkheer Eric Speeckaert is eigenaar-grootaandeelhouder van het landgoed. Hij is ook secrétaire general van de Waalse zusterorganisatie van SBNL: Fondation Wallonne pour la Conservation des Habitats.

Traditioneel werd gestart met een lunchbuffet, dit jaar uitstekend verzorgd door De Collse Hoeve uit Nuenen.

Nadat voorzitter Frederik Nijpjes kort een aantal ontwikkelingen bij SBNL had toegelicht was er een grote Belgische inbreng op de dag.
Jonkheer Speeckaert heette de gasten welkom op zijn landgoed en legde uit dat in 1993 het Nederlandse SBNL voorbeeld is geweest voor de oprichting van de Belgische SBNL’s. In België werd niet één SBNL opgericht, maar vier: één voor Vlaanderen, één voor Wallonië, één voor Brussel en één voor België. SBNL-Brussel is inmiddels opgeheven en SBNL-België heeft als landelijke stichting nog slechts een administratieve functie.
Bijzonder was de toespraak van de 94-jarige baron Edgar Kesteloot, ere-voorzitter  van SBNL Vlaanderen, die op een enthousiaste en bevlogen manier het belang van particulier natuurbeheer onderstreepte. 
Bestuurslid Arnout Vandevyvere van SBNL Vlaanderen gaf uitleg over de belangrijkste taken van SBNL Vlaanderen en Wallonië. Dat is de organisatie van de jaarlijkse Baillet Latour Prijs, voor private landeigenaren die zich inzetten voor duurzaam natuurbeheer. Ze doen dat niet samen, maar om-en-om. De winnaar ontvangt 25.000 euro. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, of twee van 2.500 euro. Het is de belangrijkste milieuprijs in België. Daarnaast organiseren SBNL Vlaanderen en Wallonië ook om-en-om de prijs voor de Boom van het Jaar.

Bezoekers kregen daarna in groepen een rondleiding over het landgoed, waar alle gebouwen Rijksmonument zijn. De rondleiding werd zeer professioneel verzorgd door de vrijwilligers van de Heemkundekring de Vierschaer.

Er werd afgesloten met een drankje en een hapje, muzikaal ondersteund door het eerste Zeeuwse Jachthoorncorps. Al met al kunnen we weer met plezier terug kijken op een mooie, informatieve en gezellige dag!

« Terug