Het herfstnummer van Mijn Natuur verschijnt rond 24 september

DSC_3239.JPG

Uitzicht op Fochteloërveen vanuit Uitkijktoren 'De Zeven' © Marcel van Kammen

dinsdag 13 september 2022 15:31

Donateurs en abonnees kunnen rond 24 september het Herfstnummer van Mijn Natuur in de brievenbus verwachten. Het blad is wederom gevuld met mooie foto's en verhalen. Wat kunt u zoal verwachten?

O.a. de volgende verhalen komen aan bod:

01 Voorpagina Hersft 2022

Tiny forest: groene oase tussen asfalt en beton
In de afgelopen jaren verschenen er 167 kleine groene oases in 60 verschillende gemeenten in ons land: tiny forests. Een initiatief van IVN om kinderen die nooit een bos zien een kans te bieden op wat groen tussen asfalt en beton. Met een educatieve functie, want jong geleerd is oud gedaan. ‘De lastigste stap is het vinden van een geschikte plek.’
Een tiny forest is bij voorkeur minimaal 200 vierkante meter groot en 4 meter breed. Daan Bleichrodt: ‘Dan ontwikkelt zich een microklimaat dat koeler en luchtvochtiger is dan de omgeving.’ Verder moet er ruimte zijn voor instructie, bijvoorbeeld met een kring van boomstammen. In de regel heeft de tuin maar één pad, liefst langs de buitenkant. ‘Want voor elk pad dat je maakt, maken kinderen er nog twee of drie bij.’

Veenlandschap verandert flink als waterpeil omhoog gaat
De 220.000 hectare drooggelegd veen in Nederland kunnen er in de toekomst totaal anders uitzien met kruidenrijke graslanden, rietvelden, lisdodde, wilgen, elzen, veenmos, water en moeras. Acht natuurorganisaties hebben een visie opgesteld die moet bijdragen aan een nieuw veenweidebeleid. Dan gaat het om het verhogen van het waterpeil en het beter vasthouden van water om klimaat- en milieudoelen te halen.
De natuurorganisaties betogen in de visie dat het veen behouden moet blijven. ‘Niet alleen omdat veengebieden ecologisch een onvervangbare waarde hebben, maar ook omdat ze grote potentie hebben als natuurlijke klimaatbuffers.

Regie op Ruimte biedt reikende hand voor uitweg uit crisis
De emoties liepen in de afgelopen maanden hoog op. Een brief van stikstofminister Christianne van der Wal, voorzien van een kaartje met de vereiste stikstofreductie per regio, leidde tot ongeëvenaarde frustratie bij agrariërs. Grootschalige protesten waren het gevolg met de omgekeerde Nederlandse vlag als stille getuige. Inmiddels krijgt het kabinet van verschillende kanten concrete suggesties aangereikt. Zo ook vanuit de initiatiefgroep Regie op Ruimte, een onafhankelijke denktank, samengebracht door de Transitiecoalitie Voedsel.

Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur, maakt deel uit van deze groep. Hij behoort tot de vierde generatie van zijn familie die in het Groningse Briltil ‘boer mag zijn’, zo noemt hij het zelf. ‘Wij hebben een gangbaar melkveebedrijf, redelijk standaard. 110 melkkoeien, 70 hectare grasland, twee melkrobots. Wat niet standaard is aan ons bedrijf, is dat 15 hectare in dienst staat van het weidevogelbeheer. Daarnaast ploegen we ons grasland al twintig jaar niet meer om en proberen we het gebruik van kunstmest te beperken. Perceelsranden bemesten wij niet en maaien we ook niet mee met de eerste snee.’ Een boer met aandacht voor natuurbeheer dus.

Nieuwsgierig geworden en (nog) geen abonnee of donateur?
Kijk voor meer informatie op
https://www.sbnlnatuurfonds.nl/mijn-natuur of 
https://www.sbnlnatuurfonds.nl/donateur-worden

« Terug