Mijn Natuur Lente 2024 is uit!

_DSCheikikker16790.jpg

Heikikker © Hans Menop

donderdag 21 maart 2024 16:30

Donateurs en abonnees ontvangen deze week het lentenummer van Mijn Natuur.
Het blad is wederom gevuld met mooie verhalen en dito foto's.

Wat kunt u zoal verwachten?
U vindt naast onze vaste rubrieken als 'kunst op je pad' en 'de uitkijkpost' o.a. artikelen over:

Kansen en bedreigingen voor ‘de stofzuiger van het landschap’Voorpagina-2024-01
Nederlandse broedpopulatie rode wouw neemt toe


‘Als je me na 15 maart had gebeld, had je me waarschijnlijk niet meer bereikt’, zegt hij lachend. Het is me al snel duidelijk: roofvogels dicteren de agenda van Stef van Rijn. Voor een deel is het werk, voor een deel nog steeds hobby. ‘Want als alles betaald zou zijn, gaat de lol er wel heel snel af.’

Zijn liefde voor de natuur krijgt hij mee van zijn vader, een vlinderexpert. De liefde voor roofvogels ontstaat tijdens kampeervakanties in Zuid-Frankrijk. Van Rijn: ‘Onderweg naar Frankrijk zag ik een keer een rode wouw vliegen. Ik dacht: dat is een ver-van-m’n-bedshow. Dat is voor Nederland niet weggelegd.’ Maar enkele tientallen jaren later is die gedachte ingehaald door een nieuwe realiteit.

Technologie redt reekalfjes, haasjes en weidevogels

Berend Jan Bussink uit Markelo is oud-politicus, jager, maar ook redder van tientallen reekalfjes, haasjes en jonge weidevogels. Samen met zo’n twaalf vrijwilligers probeert hij te voorkomen dat bij het maaien van het weiland de jonge nakomelingen sneuvelen. Drones zijn daarbij onmisbaar, maar ook kostbaar. SBNL Natuurfonds maakte de aanschaf via een van haar fondsen mogelijk met een gift van 13.000 euro.

De klok tikt voor enorme opgave rond schoon water
Nederland dreigt op slot te gaan door Kaderrichtlijn Water

Na stikstof en CO2 doemt een nieuw enorm probleem op: de Europese Kaderrichtlijn Water, afgekort KRW. In 2027 moet al het oppervlaktewater (sloten, beken, rivieren, plassen) en grondwater schoon zijn. De klok tikt. Nu al is duidelijk dat Nederland het doel zeker niet overal gaat halen, met het risico dat het land ‘op slot gaat’.

Iedereen uit de waterwereld kent de beelden van voorheen: rivieren als de Rijn, doods en vergiftigd door chemicaliën, sloten overwoekerd door algen en drinkwaterbedrijven die vreesden voor de drinkwatervoorziening. Maatregelen konden niet uitblijven. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

De vrees voor Siberische eenheidsworst

‘We leven in een spannende tijd’, zegt Roeland Bom (onderzoeker bij het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee). ‘Overal zien we veranderingen in de natuur, maar we staan nog maar aan het begin van de klimaatverandering. Alles wijst erop dat we steeds meer kleine en grotere veranderingen gaan zien in ecosystemen. Wat de gevolgen daarvan zijn, is nog onduidelijk.’

Nieuwsgierig en nog geen abonnee?
Geef u op via https://www.sbnlnatuurfonds.nl/mijn-natuur

Of geef een abonnement cadeau!
Dat kan via https://www.sbnlnatuurfonds.nl/geef-een-abonnement-cadeau

« Terug