Gemeenten planten veel bomen, maar oog voor natuur ontbreekt nog
Lees het artikel van de NOS, geschreven door Rolf Schuttenhelm. Gemeenten planten massal bomen aan. Goed voor het welzijn én voor verkoeling. Ook de nieuwe natuurherstelwet roept ertoe op: in 20250 moet 10 procent van het stedelijk oppervlak uit boom bestaan. Maar als we niet oppassen, is natuur daarbij het ondergeschoven kind, waarschuwt Natuur & Milieu.
De natuurorganisatie deed een rondvraag langs 28 grote gemeenten en is bezorgd dat biodiversiteit in de keuze voor de beplanting weinig wordt meegewogen. Terwijl het voor bijvoorbeeld bijen, nachtvlinders en kevers heel veel uitmaakt welke soort boom geplant wordt.
De milieuorganisatie maakte een lijst van bomen die goed zijn voor biodiversiteit en een lijst van bomen die het natuurlijke leven weinig te bieden hebben, of er zelfs een bedreiging voor zijn. Dat zijn bijvoorbeeld invasieve exoten, die andere soorten kunnen wegdringen. Het aandeel van de 'groene bomenlijst' is hoog, maar neemt de laatste jaren wel af, van gemiddeld 73 procent naar 65 procent.
Het hele artikel lees je hier.